καρκινογόνο PhIP
karkinoγóno PhIP
carcinogen PhIP
καρσίνοτζεν PhIP
Ερμηνεία:
2-Αμινο-1-μεθυλ-6-φαινυλιμιδαζο [4,5-b] πυριδίνη [2-Amino-1-methyl-6-phenylimidazo[4,5-b]pyridine (PhIP)]είναι η κυριότερη ετεροκυκλική αμίνη που δημιουργείται κατά το μαγείρεμα κρεάτων σε υψηλές θερμοκρασίες. Η διατροφική έκθεση στο καρκινογόνο PhIP έχει βρεθεί ότι προκαλεί καρκίνο του προστάτη στους επίμυες. Η καρκινογονικότητα της PhIPπροέρχεται μαπό το σχηματισμό προσαγωγών PhIP-DNA adducts.
Ετυμολογία:
Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:
Robert J. Turesky, Lin Liu, Dan Gu, Kim M. Yonemori, Kami K. White, Lynne R. Wilkens, Loic Le Marchand
Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. Author manuscript; available in PMC 2014 March 1.
Published in final edited form as: Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2013 March; 22(3): 356–364. Published online 2013 January 17.
Jean-Marie Fede, Anup P. Thakur, Nigel J. Gooderham, Robert J. Turesky
Chem Res Toxicol. Author manuscript; available in PMC 2011 November 14.
Published in final edited form as: Chem Res Toxicol. 2009 June; 22(6): 1096–1105. doi: 10.1021/tx900052c
Συνώνυμα:
Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »
© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Άλλες λέξεις στην κατηγορία Ογκολογία:
|